آموزش, عمومی

پهپاد ( drone ) و کاربرد های آن

پهپاد همان پرنده ی هدایت پذیر از دور ( هواپیمای بدون سرنشین – drone ) است که توسط یک اپراتور، از راه دور هدایت می شود. در ادامه توضیحات کاملی راجع به این دسته از ربات های پرنده ارائه می دهیم.

کاربرد پهپاد ها

مقدمه

پهپاد ها هم‌ اکنون به‌ طور گسترده در زمینه‌ های مخابرات ، ناوبری ، تحقیقات هواشناسی ، تصویر برداری ، نقشه برداری و … به کار گرفته می شوند.
از مصارف غیر نظامی پهپاد ها نیز می‌ توان به عنوان نمونه به کاربرد آن در حادثه فوکوشیمای ژاپن اشاره کرد که از پهپاد ها برای بررسی آسیب‌ های وارده به این نیروگاه استفاده شد اند. پهپاد ها نقش مهم و تأثیر گذاری در شناسایی و ردیابی کشتی‌ هایی که به صید غیرقانونی آبزیان نظیر ماهی می‌ پردازند و یا خاموش کردن آتش‌ سوزی‌ ها و مکان هایی که پرواز برای خلبان خطر دارد، ایفا می‌ کنند.

اما به تازگی وظایفی در مصارفی غیر از مصارف نظامی برای پهپادها در نظر گرفته شده تا به فعالیت های متفاوتی بپردازند. شرکت‌های معروف amazon و google و ebay اقدام به طراحی و آزمایش پهپادهای کالابر نموده‌ اند. یکی از ویژگی‌ های بارز این طرح می توان به بالا رفتن سرعت تحویل سفارش‌ ها به مشتریان اشاره نمود و در ادامه به دیگر کاربرد های پهپاد ها اشاره می کنیم:

1) تحقیقات علمی

محققان و دانشمندان از دیگر گروه هایی هستند که از پهپادها برای انجام بررسی های میدانی خود استفاده می کنند که به کمک تصاویر هوایی تهیه شده توسط پهپاد ها و اطلاعات به دست آمده از سایر حسگر های قابل نصب روی پرنده های بدون سرنشین ، تحقیقات با سرعت بیشتری انجام خواهد شد و نتایج دقیق تر خواهد بود.
به عنوان مثال بوم شناسان با بررسی عکس های چند طیفی گرفته شده توسط پرنده های بدون سرنشین از پوشش گیاهی یک منطقه یا ناحیه قادر خواهند بود نحوه توسعه و یا نابودی اکوسیستم گیاهی در آن منطقه و ناحیه را تشخیص داده و برای بهبودی شرایط راهی پیدا کنند.

2) امداد و نجات

در زمان وقوع بلایای طبیعی، هر ابزار و وسیله ای که بتواند روند عملیات امداد و نجات را سرعت ببخشد قطعاً مفید و مورد استفاده خواهد بود. پهپادها قطعا از جمله این ابزار ها هستند. با کمک این پرنده های بدون سرنشین می توان از آسمان به بررسی محدوده حادثه پرداخته، نقاط خطرناک را شناسایی کرده و افراد گرفتار را سریع تر پیدا کرد.

امکان انتقال اقلام ضروری با کمک پهپاد ها به دست حادثه دیدگان یکی دیگر از ویژگی های این دسته از ربات هاست. پهپادهای مجهز به سنسور های زنده یاب ابزاری مناسب برای یافتن افراد گرفتار در حوادث خواهند بود.
این روز ها حتی پهپاد ها به آتش نشان ها برای اطفای حریق کمک می کنند، یا می توانند در سریع ترین زمان حلقه نجات را به دست افراد در حال غرق شدن درون دریا برسانند.

3) معماری و معاملات املاک

این روز ها دیگر قرار دادن چند عکس از نمای داخلی و بیرونی یک ساختمان در فضای مجازی نمی تواند خریداران را نسبت به خریداری آن ملک علاقه مند سازد. اما یک ویدیوی زیبا از نمای بیرونی و فضا های داخلی و عکس هوایی بر فراز خیابانی که خانه مورد نظر در آن قرار دارد، انگیزه زیادی ایجاد خواهد کرد.

برخی بنگاه های معاملات املاک به تدریج در حال ایجاد آرشیوی از ویدیو های با کیفیت از املاک فایل شده خود هستند تا مشتریان را از مراجعه حضوری به تک تک آدرس ها بی نیاز سازند. حتی برخی شرکت های فعال در این زمینه به استخدام تیم های حرفه ای ساخت کلیپ های تبلیغاتی در این زمینه روی آورده اند.
در حوزه معماری نیز پهپاد ها به تدریج در حال باز کردن جای پای خود هستند. شرکت های طراح می توانند با استفاده از این پرنده های بدون سرنشین تصاویری را از بالای محل احداث پروژه گرفته و طرح های سه بعدی سازه ی نهایی را روی آن مونتاژ نمایند تا مشتریان قادر باشند ساختمان خود را پیش از احداث به طور واقعی ببینند.

4) بازرسی صنعتی

یکی دیگر از کاربرد پهپاد ها را می توان در زمینه ی اجرا و مدیریت پروژه های بزرگ صنعتی و عمرانی بیان کرد. جایی که از این ابزار برای انجام بازرسی های دوره ای و تخصصی تاسیساتی همچون سکو های نفتی، لوله های انتقال آب و گاز، پروژه های عمرانی بزرگ همچون پل ها و سد ها و مواردی از این دست بهره گرفته می شود.
با تجهیز پهپادها به دوربین ها و سنسورهای مناسب می توان موارد خطرناک همچون بخش های تحت فشار ، نشتی ها، حرارت بیش از حد و . . . را شناسایی نمود. حتی اتصال بازوهای رباتیکی به این پرنده های بدون سرنشین می تواند پهپاد ها را به ربات های تکنسین تبدیل کند که به این صورت می توانند برخی تعمیرات در نقاط غیر قابل دسترس برای انسان ها را به راحتی انجام دهند.

5) سینما، ورزش و تلویزیون:

پهپاد ها به کارگردانان سینمایی، خالقان مستند های ورزشی و تولید کنندگان محتوا های تصویری اجازه می دهند تا تصاویری خلق کنند که پیش از این امکان تهیه آنها وجود نداشته است.
اخیرا به لطف پیشرفت های به وجود آمده در سیستم های هدایت پهپادها و قابلیت تصویربرداری با دوربین های نصب شده روی آن ها، شاهد تولید ویدیوهایی بسیار زیبا و تماشایی از مناظر طبیعی یا حرکات ورزشی هستیم.

به شما توصیه می شود مقاله مربوط به مولتی روتور ( MULTI ROTOR ) را نیز مطالعه فرمایید.

جالب است بدانید که حدود نیمی از تصاویر ضبط شده در سریال بازی تاج و تخت ( Game Of Thrones ) توسط این پرنده های بدون سرنشین فیلمبرداری شده اند.
این ربات های هدایت شونده از سال ۲۰۰۹ و برای اولین بار با حضور در مراحل فیلم برداری موزیک ویدیوها وارد صنعت تصویر برداری شدند و امروزه اجرای بسیاری از پروژه ها بدون استفاده از آنها ممکن نیست!

6) حفظ امنیت

اگر چه پهپادها گاهاً به دلیل پرواز بر روی مناطق ممنوعه خود به تهدیدی امنیتی تبدیل می شوند، اما باید پذیرفت که این پرنده های بدون سرنشین می توانند به عنوان یک چشم ناظر از آسمان، کمک بزرگی به حفظ امنیت ناحیه ای مشخص داشته باشند.

شما می توانید یک پهپاد گشت زن را با یک نگهبان انسانی که می بایست محوطه یک مجتمع صنعتی یا یک منطقه حساس سیاسی یا نظامی را تحت کنترل داشته باشد مقایسه کنید؛ همان طور که پیداست پهپاد ها با هزینه ای بسیار کمتر، دقت بالاتر و تقریباً بدون خستگی و از همه مهمتر با سرعتی بسیار بالاتر می تواند در تمام محوطه گشت زنی نماید.
ضمنا کافیست شما با اضافه کردن برخی سنسورهای تشخیص به همراه یک هوش مصنوعی به دوربین این ربات یک سامانه تمام عیار و هوشمند نظارت، کنترل و هشدار بسازید.

کمپانی Airobotics یکی از مشهورترین نام ها در این بازار است.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *